Última Hora

- -

dissabte, de setembre 27, 2008

La cordà de Gaianes 2008. [ Exclusiva]

Dins dels actes tradicionals de festes està la nostra benvolguda i sempre polèmica i perillosa Cordà. Aquí anem a intentar relatar que és i com va ser la d'aquest any.

Abans d'escomençar, ens agradaria felicitar al arriscat camera que va estar impassiu a les circumstancies i amb la sang freda per a capturar tots els detalls de la cordà. Aquest és el nostre benvolgut Gebrselassie, que gracies a les seves cametes es va lliurar d'alguna que altra xispa.

N'em per feina, que es fa tard i ve ploguent.

Per als lectors que no sabeu que és una cordà. Farem una petita explicació de la falla:

1- Per a fer una cordà fan falta: Coets, una corda, dos balcons i Ganes, moltes Ganes.
2- La corda es colga dels dos balcons que estaran a banda i banda del carrer o plaça.
3- Sobre la corda, es van penjant les dotzenes de coets. Aquestes s'encenen i desde baix es van estirant per a que vagen caiguent.
4- Els coets en caure encessos els participant els agafen i a correr....mentres aquests fan les eixides.
5- En el nostre poble també està permés anar tirant coets mentres es fa la cordà. [ pràctica que li dona el seu encant: Has d'estar sempre AMB 7 ULLS].

Cordà 2008. [Imatges cedides per Gebrselassie.
]

Abans d'escomençar la cordà es fan dos rites:
-El primer és possar-se el mono o el traje militar retirat o els pantalons texans més vells que tingues, els guants de fer olives, unes bones botes, si poden ser de militar retirat millor i una gorra [a!!!, i a partir d'ara, les ulleres que no falten, una recomanació]. Tot seguit agafem el precinto i a donar-li voltes com el Ula-hop i gastar precinto, no siga cosa que després de la cordà quan més olor fa el traje de polvora ens coste poc de treure.
- I el segon acte, vore el arsenal de coets [ qui en tinga], ficar-lo en una bolsa, caixa o carretilla, per evitar que inesperadament s'encenguen, encara que això de vegades passa. Tot seguit es pensa quina serà la estratègia a seguir en la cordà i com rebentarlos tots.

En el seguent video vegem com el nostre intrèpit camara filma l'arsenal de coets, inclus trau alguna que altra paraula de com serà la cremada. [ video avançat en la crònica anterior]



I després de la preparació toca escomençar:

Açi teniu com va escomençar la cordà 2008: Solo Ante el peligro!




Quin camera tenim...no te por. En la segona Eixida, el percans....Ojo a la xispa!!!



Mireu....mireu! Eixa FEMELLA COM CORRE!!!



Pareixia una llebre....: Res que no ens deixen traure la corda. A vore ara...



El camera es el "puto amo": Anima, controla, chilla, amotina.....i també ens ofereix aquestes imatges:



I arribem al final de la plaça...la corda amunt i avall aixina fins a 20 o 25 dotzenes.



Diuen que "el que juga en foc, al final es crema". O qui porta una caixa plena de coets, es pot encendre. Ara com "lo prometido es deuda" i ja esteu amb el caramelo amb la boca lo millor es tragarse-lo per acabar.

Així que com diu al primer video...va tota de colp!!....pero de manera inesperada...

Lo que fan les xispes!!!




Com corria la llebre...volem dir...el camera...


FINS L'ANY QUE VÉ.


1 comentari:

  1. Son guapisims el videos, nosaltres tenim una associació "Amics de la cordà d'Alaquas" ja he demanat que penjen l'enllç del teu videos al nostre blog (http://blogs.alaquas.net/amicscorda/)(esta molt verd l'acabem d'obrir).Un abraç

    ResponElimina