Última Hora

- -

dimecres, d’octubre 04, 2006

Polèmica de Festes...Moros i Cristians

Nois,

El que pareixia que mai vindria ja ho tenim......Ens han reduit les cordaes, ens han llevat la festa dels fadrins del poble, ens han prohibit les vaquetes d'Alcosser i Benimarfull....i fins i tot volen tocar la festa d'Alcoi.

Aquí van uns articles molt sucossos......

Moros i cristians

Isabel-Clara Simó

Estic més que alarmada: hi ha veus que diuen que perilla la pervivència de les Festes de Moros i Cristians. Com que sóc filla d'Alcoi, que és la capital d'aquestes festes, la notícia em commociona. Els fets són simples: les tropes de Jaume I el Conqueridor van voler ocupar els territoris del País Valencià i van lliurar diverses batalles contra les tropes musulmanes, totes elles victorioses, i després van repoblar la part costanera amb catalans del nord-oest del Principat i la part interior amb aragonesos -d'aquí que al País Valencià hi hagi dues llengües territorialment repartides-. En record d'aquest fet, el folklore popular ha enginyat les Festes de Moros i Cristians, l'essència de les quals és la següent: hi ha una desfilada de tropes cristianes i una de tropes musulmanes; l'endemà hi ha una batalla, amb gran despesa de pólvora, en la qual, indefectiblement, guanyen els cristians. I és que els cristians reben un ajut sobrenatural: Sant Jordi, que, amb les seves sagetes, aniquila els musulmans. Com que personalment sóc, com tants altres alcoians, procliu a les files dels moros, per sobre de les dels cristians, clamo endebades perquè un any guanyin els moros, però la història no ens ho permet. La innocència de la festa, la fastuositat dels moros, la gaubança col·lectiva són indescriptibles.

¿Us penseu que alguns irats ultraortodoxos han amenaçat els alcoians? Res d'això: és que s'ha posat de moda la censura dels altres i l'autocensura. Tocar aquestes festes, però, seria un delicte estètic, històric i sociològic. ¿Canviar les festes? Suprimir-les? Ah, no, amb els alcoians no hi compteu! Via fora!

I a més a més.....

L'article del pais on parla que cada dia de festes dinamitem al pobre Mahoma

Vore...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada